Yapı Malzemeleri CE Belgesi
AB Yapı Malzemeleri Tüzüğü ile getirilen standardın temel amacı, yapı malzemelerinin inşaat sektörü için üretilen veya inşaat sektöründe kullanılan yapı malzemelerinin AB sınırları içerisinde serbestçe dolaşımını sağlamak, ülkemizde ve herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinde yapı ürünlerinin kullanımını ve kurulumunu güvenli hale getirmek için hazırlanmıştır. Yapı malzemelerinde bulunan CE işareti, bir doğrulama işaretidir.
Ülkemizde ve Avrupa Birliği ülkelerinde yürürlükte olan 305/2011 AB Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamında, yapı malzemelerinin Türkiye ve Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde piyasaya sürülmesinden önce, CE işaret sürecinin tamamlanmış olması gerekmektedir. CE işaretleme süreci kapsamında, yapı ürünlerinin performans test ve analizleri Onaylanmış Kuruluşlar tarafından gerçekleştirilmektedir.
Yürürlükteki direktif ve yönetmeliğin amacı yapı işlerinde kullanılacak malzemelerin temel şartlarını ve gereksinimlerini, uygulanacak prosedürleri ve kuralları belirlemektir. Bunun yanında; yapı malzemelerinin temel özellikleriyle ilgili performans beyanlarının standardize edilmesi ve yapı malzemeleri CE etiketi esaslarının belirlenmesi ulaşılmak istenen diğer hedeflerdir. Ayrıca inşaat sektöründe kullanılan malzemelerin kalite ve performans ölçümünde tek tip değerlendirme yöntemi oluşturması istenmektedir.
TSİ Uluslararası Belgelendirme Hizmetleri olarak;
Ürünlerin temel karakteristiğinin belirlenmesi,
Ürün değerlendirme sisteminin belirlenmesi,
Test ve analiz süreçleri,
Belgelendirme süreçleri,
Tüm bu süreçlerde sizlere hizmet sunmaktayız.
Yapı Malzemeleri Ce İşaretinin Faydaları Nelerdir Firmaya Ne Gibi Avantaj Sağlar?
Öncelikle standardın da bir amacı olan AB ülkelerinde serbest dolaşım AB ülkelerinde pazarlama
Üreticinin yapı malzemesinin AB mevzuatına uygun olarak üretildiğini ve hem Türkiye’de hem de AB ülkelerinde inşaat sektöründeki standartları karşıladığını göstermesi üreticinin Pazar payını artırması
CE etiketi, yapı malzemesinin, AB’de yayımlanan NANDO Yeni Yaklaşım Direktifi (New Approach Notified and Designated Organisations) esaslarına uygun üretildiğinin de ispatıdır.
Yapı Malzemeleri Performans Beyanı
Yapı malzemesi, uyumlaştırılmış bir standart kapsamında yer alıyorsa ya da hakkında hazırlanmış Avrupa Teknik Değerlendirmesi mevcutsa, üretici bu malzemeyi piyasaya sürerken performans beyanı düzenlemekle yükümlü olmaktadır.
Üretici, ürettiği yapı malzemesinin beyan ettiği performansa uygun olduğuna dair sorumluluğu, performans beyanı düzenleyerek üstlenmektedir. Aksini ispat eden belge ve bilgiler olmadığı sürece, üretici tarafından düzenlenen performans beyanının doğru ve güvenilir olduğu kabul edilmektedir.
Yapı Malzemesi Ürünlerine CE İşaretlemesi Yapacak Üreticiler öncelikle ürüne ilişkin teknik bir dosya hazırlayarak belgelendirme sürecine adım atmaktadır.
Teknik dosyada yer alması gereken dokümanlar şunlardır:
Yapı malzemesinin teknik bilgilerinin bulunduğu bir etiket
Ürünün kullanım amacı
Test ve analiz raporları (eğer varsa)
Yapı malzemesi üretiminde dikkate alınan ulusal ve uluslararası standartlar listesi
Tedarik listesi
Tedarik ürünleri de CE kapsamında ise sertifika ve test raporları
Avrupa Birliği Uygunluk Deklarasyonu
Ürünün kurulum, ayarlama, çalıştırma, bakım ve taşıma faaliyetlerine dair açıklamalar
Yapı malzemesi bileşenlerinin (varsa) üretici firmaları, teknik özellikleri, kod numaraları ve test raporları
Yapı malzemesi üreticileri CE etiketleme faaliyetlerini iki yöntemle gerçekleştirebilmektedir
-
Yapı malzemesi, riskli sınıfa girmiyorsa, CE işaretini kendisi koyabilecektir. Bu hususta eğer istiyorsa danışmanlık hizmetlerinden faydalanabilir. Üretici işletmeler CE etiketini ürüne yerleştirebilmek için yukarıda sayılan belgeler haricinde AB uygunluk beyanı hazırlayarak teknik dosyaya eklemelidir.
2. Yapı malzemesi riskli sınıfa giriyorsa, ürünün akredite edilmiş, yetkili bir muayene kuruluşu veya laboratuvar tarafından test ve
analizlerinin yapılması gerekecektir.