Tsi Belgesi Nedir
Demiryolu araçları için, ilgili TSI gereksinimlerine karşı demiryolu araçlarının üçüncü tarafın değerlendirmesinden sorumlu olan bir organizasyondur.
TSI Karşılıklı İşletilebilirlik Teknik Şartnamesi, Avrupa Birliğinde Demiryolu Sektörü için belirlenmiş olan ve güvenli, kesintisiz bir işletme olmasını sağlayan bütün düzenlemeleri, teknik bilgileri içeren teknik dokümandır. Bütün alt sistemler, servise alınırken, geliştirilirken veya yenilenirken 2008/57/EC direktifi uyarınca TSI’a uyumlu olması zorunlululuğunu beraberine getirir. TSI’lar Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan yasal dokümanlar olmakta ve Avrupa Birliğinde uyulması zorunludur. Türkiye Cumhuriyeti de bu düzenlemelere COTIF sözleşmesine taraf olduğu için uyması gerekmektedir.
Bir demiryolu aracının TSI şartlarına uygun olması; ERA tarafından hazırlanan ve yayımlanan LOC & PAS TSI, NOI TSI, WAG ve diğer TSI´lara uygun üretilmesi ve Avrupa Birliği Karşılıklı İşletilebilir olma direktifine göre sertifikalandırılması anlamını taşımaktadır.
Aracın TSI şartlarına uygun olması, kısaca, EN standartlarına göre üretilmesi anlamına gelmektedir. Demiryolu aracının üzerinde “TEN” işaretinin bulunması, TSI (Technical Specifications for Interoperability) şatlarına uygun üretildiği ve uluslararası trafikte kullanılabileceği anlamına gelmektedir.
Tsi Belgesi
TSI şartlarına uygun üretilmiş araçlar üzerine TEN işaretlemesi yapılabilir ve bu araçlar uluslararası demiryolu ağlarında taşımacılık yapabilir.
Türkiye’de Ulusal Güvenlik Otoritesi Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü (DDGM)’dir. Türkiye’de 2011 yılında DDGM’nin (Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü) kurulması ile demiryolu araçlarının sertifikasyonu ile ilgili yasal düzenlemelerin hazırlanmasına başlanmıştır.
Genel bir kural olarak bir ürün tasarımı ve üretimi aşamaları boyunca bir modüle göre uygunluk değerlendirmesine tabi tutulur. Asıl amacı uygunluk değerlendirme yöntemlerini, ürünlerin özelliklerini ve taşıdıkları risk oranlarını dikkate alarak belirlemektir. Düşük riskli ürünlerde uygunluk değerlendirmesi için gerekli test ve belgelendirme üretici tarafından yapılabilir. Yüksek riskli ürünlerde test ve belgelendirme Onaylanmış Kuruluşlar tarafından yapılması gerekmektedir.
Bu aşamada biz TSi Belgelendirme olarak belgelendirme sürecinin tamamını yürütmekte ve ilgili bütün sürece hakim olmakla birlikte firmaların doğru bir strateji izlemesini sağlamaktayız.
Bir alt sistem olarak, demiryolu araçlarının uygunluk değerlendirmesi için TSI’larda 3 seçenek bulunmaktadır. Bunlar:
SB/SD, SB/ SF, SH
Bu üç seçenekten hangisinin seçileceği üreticinin tercihine bağlıdır. Burada SB modülü (AT Tip İncelemesi); tasarım aşamasını kapsar ve üretim aşamasını değerlendiren bir modülle birlikte kullanılmalıdır. SD modülü (Üretim Kalite Güvencesi); üretim aşamasını kapsar ve SB modülünü takiben kullanılır.
SF modülü (Ürün Doğrulaması); üretim aşamasını kapsar ve SB modülünü takiben kullanılır. SH modülü (Tam Kalite Güvencesi); tasarım ve üretim aşamalarını kapsar.
Türkiye’deki demiryolu aracı üreticileri tarafından şimdiye kadar SB/SD seçeneği tercih edilmiştir.
TSİ Belgesinin amaçları nedir ?
Hükümetler arası kabul edilen bu organizasyonun amacı; demiryolu ile yapılan yük ve yolcu taşımacılığının uygulanmasında kullanılan kurallarda esaslılığın sağlanması ve geliştirilmesidir. UTP’ler ile TSI’larda olduğu gibi, demiryolu sisteminin karşılıklı işletilebilirliğini sağlamak ile temel gereksinimlerin karşılanması amaç edinilmiştir. OTIF tarafından hazırlanmış ve Türkiye’nin taraf olduğu COTIF (Uluslararası Demiryolu Taşımalarına İlişkin Sözleşme) sözleşmesi ve eklerinde UTP’ler Avrupa Birliği düzenlemeleri olan ilgili TSI’larla eşdeğer kabul edilmiştir. Bu nedenle, daha önce söz edilen demiryolu araçları üzerindeki “TEN” işareti aynı zamanda ilgili UTP’lere tam uygunluğu ifade etmektedir.
TSI Belgelendirme olarak, tsi belgenizi almanızda sizlere destek olmaktan büyük mutluluk duyarız. Başvuru için info@tsibelgelendirme.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.