AB SINIRDA KARBON DÜZENLEME MEKANİZMASI (SKDM) Nedir ?
Avrupa Birliği’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı ile sunduğu sera gazı emisyon azaltımı hedefine ulaşılması için gerçekleştirilecek adımlardan birisi Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasıdır. AB bu mekanizma ile bir yandan yeşil dönüşümün getirdiği maliyet karşısında Avrupa içi ticaretçilerinin rekabetçiliğinin korunmasını hedeflerken, diğer taraftan küresel düzeyde iklim değişikliği ile mücadele çabasının artırılmasına yönelik yapılan bir mekanizma haline getirmeye çalışmaktadır.
SKDM (Sınırda Karbon Düzenleme Merkanizması) Avrupa Birliği kendi ticaret sistemi içinde 2005 yılından bu yana zaten uygulanmakta olan bir sistemdir. Rekabetçliğin korunması için Emisyon Ticaret Sistemine (ETS) eşdeğer bir karbon fiyatlandırmasının, SKDM kapsamına giren ve AB ye ithal edilen ürünlerin ithal edileceği bütün ülkeler içinde uygulanmaya başlanmıştır
Kısaca AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması AB Emisyon Ticaret Sistemi’ne (AB ETS) eşdeğer bir mekanizma olarak tasarlanmıştır ve Avrupa Birliği'nin karbon kaçağı riskini azaltmak amacıyla, yalnızca kendi iç ticaret sistemi dışında değil AB yerleşik ithatlatçılara yönelik olarak getirmiş olduğu karbon emisyonlarının yönetimi mekanizmasıdır.
SKDM CBAM AYNI ŞEY Mİ ?
Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması veya kısaca SKDM’dir. SKDM nin orjinal açılımı Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) dir.
SKDM Geçiş Tarihi Nedir?
SKDM ne zaman aktif olacak
SKDM dediğimiz bu mekanizma 1 Ekim 2023 tarihinde başlamış bulunmakla beraber bu dönemde emisyon raporlamaları portal üzerinden yapılacaktır. Geçiş dönemi boyunca CBAM mallarının (6 Sektör) ithalatçıları, herhangi bir mali ödeme yapmadan yalnızca malların ithalat emisyonlarına (doğrudan ve dolaylı emisyonlar) dahil olan sera gaz emisyonlarını işletme raporlamak zorundadır.Geçiş döneminin 31.12.2025 tarihi itibariyle sona ermesi beklenmektedir. Geçiş döneminde Avrupa Birliği yerleşik ithalatçılara maddi yaptırımlar uygulanmayacaktır. Maddi yaptırımların uygulanacağı asıl uygulama ise 1 Ocak 2026 tarihinde başlayacaktır.
SKDM Raporu
CBAM Raporu Nedir, CBAM rapor örneği, CBAM raporlaması nasıl yapılır, Sınırda karbon düzenleme mekanizması raporlaması
SKDM Geçiş döneminde mali yükümlülüğün olmadığı ama emisyon ile ilgili yapılması gereken bildirimler SKDM (Sınırda Karbon) raporlamasıdır. İşletmeler için bir yıllık işlemleri yansıtan temsili veri toplamalarına olanak sağlamak amacıyla, raporlamanın iki ay boyunca sunulması sağlanır. İki aylık raporlama dönemi bir takvim yılı veya alternatif olarak bir mali yıl olabilir. Ancak tesisin uygun bir MRV sisteminin dahil olması ve raporlama döneminin söz konusu MRV sisteminin gereklilikleriyle örtüşmesi durumunda, işletmeciler en az üç aylık alternatif bir raporlama dönemi de gerçekleştirir. Yani Avrupa Birliğinde ithalatçılar her çeyrek dönem için emisyon raporları sunmalıdır. SKDM için geçiş döneminde SKDM Raporlarının doğrulama şartı bulunmamaktadır.
SKDM Raporu içeriğinde bulunan içerikler:
Üreticinin Bilgileri
İthal edilen toplam ürün miktarı ; Burada ton cinsiyle ifade edilmelidir.
İthal Edilen Ürüne Ait Gömülü Emisyonların toplamı. Bu kısımTon CO2e olarak belirtilmelidir.
Tüketilen elektrik Miktarı
Raporlama yükümlüsü AB de yerleşik olan ithalatçıdır fakat İthalatçı SKDM Raporu bilgilerini o ürünü tedarik ettikleri üreticilerden temin etmektedir. Bundan dolayı üreticilerinde/ihracatçılarında bu raporlamalarını yapmaları gerekmektedir. Biz TSİ Belgelendirme olarak sizlere en doğru ve hızlı bir şekilde raporlama konusunda destek olmaktayız.
SKDM Kapsamında Hangi Sektörler Var
SKDM Kapsamında Vergi Ödeyecek Sektörler Nelerdir
SKDM (Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması) içerinde öncelikli sektörler olarak belirlenen 6 sektör bulunmaktadır.
1-Demir-Çelik,
2-Alüminyum
3-Çimento
4-Gübre
5-Elektrik
6-Hidrojen
Bu ürünler artık CBAM ürünleri olarak anılacaktır.
Öncelik olarak bu 6 sektörün yer almasının sebebi emisyon yoğunluğun yüksek olmasıdır.
Fakat ilerleyen günlerde belirlenen sektörlerin genişlemesi ve yeni sektörlerin mekanizma kapsamına alınacağı söz konusudur.
Sınırda Karbon uygulaması (SKDM) uygulama sistemi, kirleten öder temeline göre inşa edilmiştir. SKDM kapsamında Karbon Vergi ödemeleri Avrupa Birliği’nde faaliyet gösteren AB dışından mal ithal eden firmalar vergi ödemesine tabi olacaktır. AB dışında faaliyet gösteren ve AB’ye ihracat yapan işletmeler karbon vergisi ödemeyecektir. Fakat bu durum vergi yükümlülüğü olmadığını düşünen işletmeleri bir rehavete düşürmemeli çünkü AB’den mal ithal eden bir ithalatçı ihracat yapan firmanın emisyon miktarına göre tercih yapacaktır bu da demek oluyor ki aslında bir zincir gibi tüm üreticiler birbirinden mal alışverişi yaparken emisyon miktarını öğrenmek isteyeceklerinden dolayı aslında zorunlu olmamasına rağmen her üreticinin yaptıracağı bir mekanizma olması beklenmektedir.
Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasında Kapsam 1,2,3 Nedir ?
Kapsam 1 Doğrudan emisyonlar: Bir ürünün üretim sürecinden kaynaklanan karbon salımı (burada üretim sürecinde tüketilen ısıtma ve soğutmanın üretiminden kaynaklı olan emisyonlar da dahil edilmektedir.)
Kapsam 2 Dolaylı emisyonlar: Bi ürünün üretiminde kullanılan elektrik enerjisinin üretimi aşamasında salınan emisyonlar.
Kapsam 3 Girdi kaynaklı dolaylı emisyonlar: Bir ürünün üretiminde girdi olarak kullanılan ve yine SKDM( Sınırda Karbon ) ürün listesinde yer alan ara malların üretimi aşamasında salınan emisyonlar. (Bu kısım Tedarikçilerden temin edilerek hesaplamaya dahil edilecektir.)
SKDM Emisyonları Nasıl Hesaplanır?
Öncelikle Hesaplama için beşikten kapıya yaklaşımı baz alınmalıdır.
SKDM Emisyonları, doğrudan emisyonların yanı sıra üretim sürecinde kullanılan elektriğin üretiminden kaynaklanan dolaylı emisyonları da hesaba katmaktadır. Bu durumda ürünlerin emisyonlarını daha detaylı olarak ele alınması ve değerlendirilmesi amaçlanmakdadır.
SKDM Karbon Vergi Ödeme Sistemi
Sınırda karbon vergi uygulaması 1 Ekim 2023 tarihinde başlanmış olup 1 Ocak 2026 tarihine kadar fiyatlandırma yükümlülüğü olmaksızın 1 Ocak 2026 tarihine kadar yalnızca raporlama mecburiyeti içeren geçiş dönemi başlamıştır. Karbon vergisi yükümlülüğü 1 Ocak 2026 tarihi itibariyle zorunlu hale getirilecektir.
Fiyatlandırma ton/Euro şeklinde olacaktır.
TSİ Belgelendirme Şirketi olarak Biz Ne Yapıyoruz ?
TSİ Belgelendirme olarak CBAM kapsamında emisyon hesaplama ve çıkan emisyon miktarını raporlayarak emisyon miktarının düşürmek için değerli işletmelerimiz emisyon miktarını azaltıcı faaliyetlerde bulunması konusunda projelerimiz ile destek olmaktayız.
Comments