Oyuncak CE Belgesi
Oyuncaklarda CE Belgesi, o oyuncağın gerekli güvenlik testlerinden (EN 71 ve EN 62115 standart testleri ve 88/378/EWG sayılı Oyuncak Güvenlik Direktifine göre ) geçerek çocuklar için güvenli olduğunu ifade eder. Avrupa Standartları’ndan biri olan EN 71 Standardı, oyuncaklar için güvenlik gereksinimlerini belirtmektedir. Avrupa Birliği (AB) içinde satılan tüm oyuncakların bu standarda uygunluğunun sağlanması yasal bir gerekliliktir.
Avrupa’ya oyuncak ihraç etmek isteyen firmaların uyması gereken düzenlemelerden bir diğeri ise CE İşareti düzenlemesidir. Oyuncak üreten firma, ürettiği oyuncaklarda CE işareti bulundurabilmek için yetkili bir belgelendirme kuruluşuna başvurmalı ve gerekli test ile incelemelerin yapılmasını sağlamalıdır.
Yapılan test ve incelemeler sonucunda söz konusu firmanın ürettiği oyuncaklar CE İşareti ile ilgili gereklilikleri karşılıyorsa, üretici firma ürünlerine CE işareti iliştirebilir. Bu işaret üretici firmaların, Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN) tarafından oluşturulmuş standartlarda ürün sunduğunu göstermesi açısından büyük önem arz etmektedir.
CE İşareti ile ilgili olarak üreticinin sorumlulukları;
Oyuncağın öngörülebilir ve normal kullanım süresi boyunca temel güvenlik gerekliliklerine uyacak şekilde tasarlandığından ve üretildiğinden emin olmak,
Üretilen oyuncaklar için güvenlik testlerini yaptırmak,
Teknik dosya ve belge hazırlamak
Oyuncak üzerinde ya da ambalaj üzerinde teknik bilgilere yer vermek,
Oyuncaklar için yapılan şikâyetleri araştırmak ve kaydetmek,
Uyumlu olmayan oyuncakları uyumlu hale getirmek ve kayıt tutmak,
Tedarik zinciri ve diğer ekonomik ortaklardan CE Belgesi talep etmek,
AT Uygunluk Beyanı Hazırlamak
CE işaretini oyuncakta uygun bir yere yerleştirmek.
CE Belgesi için yapılması gereken adımlar başlıca;
Spesifik Testler
Güvenlik ve Avrupa standartlarına uygunluğunu doğrulamak için ürün üzerinde yapılacak teknik testlerdir. Oyuncak Güvenliği Direktifinde uygulanan test standartlarının tamamı EN-71 testleri olarak adlandırılmaktadır.(Gerekli olan oyuncak testlerinden geçtiğinizin kanıtı olarak bir EC Sertifikasına sahip olmanız gerekir.)
Teknik dosya hazırlamak
AB Uygunluk Beyanı hazırlamak
Testler
Oyuncak Ce testler ile çocuk ürünlerinde tasarım , güvenlik ve kalite göz önünde bulundurularak test edilmektedir.
14 yaşından küçük çocuklar için tasarlanan ürünler için oyuncak güvenliği ile ilgili yerine getirilmesi gerekenler Oyuncak Güvenliği direktifi ile belirlenmiştir.
Oyuncak Yönetmeliği 88/378/EC Tehlike alanı olarak şu 6 alanı tanımlar;
Fiziksel özellikleri
Yanmazlık özelliği
Kimyasal özellik
Elektriksel özellik
Hijyen
Radyoaktivite
Oyuncakların Avrupa pazarına girebilmesi için bu altı alanda ürünü test edip kanıtlamak zorundadır.
Oyuncak Yönetmeliği Gereklilikleri
Oyuncağın fiziksel ve kimyasal içeriğinin güvenliği
Oyuncağın üzerinde ce işaretinin olması
Etiket üzerinde üretici bilgileri
Güvenlik testleri ISO 17025 Laboratuvar akreditasyonuna uygun akredite laboratuvarda olmalıdır.
Oyuncak Ce Belgesi – Güvenlik testleri standartları
EN 71-1
EN 71-2
EN 71-3
EN 71-9
Ürünlerin Bileşenlerinde de CE İşareti Olmalı mı?
Adı geçen bileşenler ürünlere monte edildikten sonra artık ayrı olarak kullanılamazsa, bileşenlere CE işareti koyulmasına gerek yoktur. Ancak bileşenler yedek parça olarak kullanılacaksa o zaman kullanılmalıdır.
Oyuncak CE Belgesi Faydaları
Oyuncak CE Belgesi bulunan firmalar,
Ürünlerine AB pazarına rahatlıkla sokabilir
Kurumsal itibarını artırabilir
Marka imajını güçlendirebilir
Müşterilerine ürünlerin güvenlik kriterlerine uygunluğu konusunda güvence verebilir
Başta AB olmak üzere yeni pazarlara erişim sağlayabilir
Kamu ve özel sektör ihalelerinde öncelik hakkı elde edebilir
Devlet teşviklerinden yararlanabilir.
Oyuncaklarda CE İşaretinde Sahtecilik
Diğer ticari markalar gibi, Oyuncaklara CE Belgesi, CE işareti de sahtecilik riskine maruz kalmaktadır. En iyi bilinenlerden biri CE - Çin İhracat işaretidir. Aslında, bu markaların grafik tasarımları çok az farklılık göstermektedir ve tüketici ürünlerin % 90´ında karıştırmaktadır. Cezalar hem hukuki hem de cezai açıdan çok ağırdır.
Ürünlerinde sahte CE işareti kullanan üreticiler aşağıdaki cezalara maruz kalırlar:
• 1.000 - 6.000 Euro arasında para cezası ödenmesi
• Zarar gören kişi herhangi bir zarar için ceza davası açabilir (5 yıla kadar talep edilebilir)
Oyuncaklarda CE İşareti iliştirebilmek için Temel güvenlik gerekleri
AT Uygunluk Beyanı: İmalatçı AT uygunluk beyanını hazırlayarak, oyuncağın uygunluğu konusundaki sorumluluğu üstlenmektedir.
Teknik Dosya: İmalatçı, teknik dosyanın Türkçe olmadığı hallerde, Bakanlığın her gerekçeli talebine istinaden, teknik dosyanın ilgili bölümlerinin Türkçe çevirisini sağlar. İmalatçı, Bakanlık tarafından talep edilen teknik dosyanın veya teknik dosyada yer alan bölümlerin çevirisini en geç 30 gün içerisinde temin eder. Bakanlık, ciddi ve acil risk durumunu gerekçe göstererek daha kısa bir süre belirleyebilir.
2009/48/EC Oyuncak Güvenliği Direktifi Kapsamı
Bu yönetmelik, 14 yaşından küçük çocukların oyun amaçlı kullandığı ürünleri kapsamaktadır. Oyuncak buhar makineleri, sapan ve mancınıklar, kamu kullanımı için tasarlanan oyun ekipmanları, otomatik oyun makineleri, içten yanmalı motorlarla çalışan oyuncaklar vs yönetmelikten ve CE belgelendirme prosedürlerinden muaftır. 2009/48/EC sayılı Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği, hangi ürünlerin kapsama dahil olup olmadığını detaylı olarak açıklamaktadır. Oyuncak üreten ve ürünlerini CE sertifikasıyla piyasaya arz etmek isteyen firmalar, yönetmelikle ilgili detayları, izlemesi gereken CE belgelendirme adımlarını ve CE etiketleme prosedürlerini danışmanlık firmalarından detaylı bir şekilde öğrenebilirler.
2009/48/EC direktifi, temel olarak oyuncakların güvenliği konusu ele almaktadır. Bu çerçevede, üreticilerin oyuncaklarını birtakım güvenlik testlerinden geçirmesini istemektedir. Detayları yönetmelikte belirtilen güvenlik testlerinden bazıları şunlardır: Kimyasal ve elektriksel özelliklerin tespiti, alevlenebilirlik testi, fiziksel ve mekanik özelliklerin belirlenmesi, hijyen ve radyoaktivite ile ilgili testler.
Oyuncak CE Belgesi almak isteyen kuruluşlar, diğer CE belgelendirme prosedürlerinde olduğu gibi test, analiz, doğrulama, muayene, doğrulama vb gibi çalışmalarını EN, ISO, ANSI, SAE gibi standartlara uygun olarak yapmalıdır. Oyuncak güvenliğiyle ilgili en önemli standartların başında EN 71 oyuncak güvenliği testleri gelmektedir. Toplamda 10 bölümden oluşan bu standart, oyuncaklarla ilgili 2009/48/EC yönetmeliğinde istenen testlere ilişkin gereklilikleri ve yöntemleri açıklamaktadır. Bunun yanı sıra “EN 62115 - Elektrikli oyuncakların güvenliği” ve “EN 60825-1 - Lazer ürünleri güvenliği. Ekipman sınıflandırması ve gereksinimleri” gibi standartlarda bu süreçte dikkate alınmaktadır. Üreticiler, güvenlik testlerini bu standartlara uygun şekilde yapmalıdır.
Detaylı bilgi için 0 216 324 88 99 numaralı hattımızı arayarak TSI Belgelendirme Teknik Uzmanlarımızdan yardım alabilirsiniz.