top of page
karbonayakizi (1).png

Sera Gazı Emisyonu Nedir ?

İnsan faaliyetlerinden kaynaklı olarak atmosferde bulunan karbon dioksit, metan vb. gaz miktarlarının artışı yerkürenin daha fazla ısınmasına sebep olmaktadır. Buna sera gazı etkisi denmektedir

Bu gazlar adeta bir battaniye gibi atmosferi sararak ısıtıyorlar buna bağlı olarak küresel ısınma kavramını günümüze taşımaktadır.

! Doğa olağan akışı içerisinde sera gazı dengesini sağlayabilmektedir. Fakat yirminci yüzyılda endüstriyelleşmenin başlangıcı ile birlikte sera gazlarının atmosferdeki miktarı artmış ve atmosferde tutunan ısı artmıştır. Bunun sonucu da karşımıza son yıllarda iyice kendini hissettiren iklim değişikliği olarak çıkmaktadır.

İnsanların yaptığı her bir faaliyetin örneğin ısınmadan ulaşıma kadar yapılan bu faaliyetlerin bilinçsiz yapılması bilinçsiz kullanımlar olması veya bilinçsiz tüketim sağlanması bu sera gazlarının salınımına neden olmakta ve dünyanın geleceğini etkilemektedir. Bu etki de her bir insanın karbon ayak izidir.

Karbon yayılımı; petrol, doğal gaz, kömür gibi fosil yakıtların yakılması sonucu gerçekleşir. Fosil yakıtlar karbon içerirler ve yakılmaları sonucunda karbon açığa çıkar. Karbon ayak izi ise, bu yakımı doğrudan ya da dolaylı olarak gerçekleştiren tüm insan faaliyetlerini hesaba katmaktadır.

Sanayileşme ve fosil yakıt kullanımı karbon salımının en fazla sebeplerindendir.

Not: Bilinçsiz sanayileşme ciddi bir karbon salımına neden olmaktadır.

Aslında kısaca sera gazı emisyonları; fosil yakıt kullanımı, üretim, ulaşım, nakliye, hizmet alımı ve arazi kullanımı değişikliği gibi sebeplerden kaynaklanabilir.

Sanayileşme

Fosil yakıtların kullanımı ( kömür,petrol,doğalgaz)

Hammadde tüketimindeki artış

Endüstriyel tarım

Hayvancılık

Ulaşım vb…..

Sera Etkisi Yapan Gazlar

Karbondioksit (CO2)

Metan (CH4)

Diazot Monoksit (N2O)

Kükürt Heksaflorür (SF6)

Porflorokarbonlar (PFC)

Temel Sera Gazı Kaynakları

CO2 (Karbondioksit)

Atıkların Yakılması

Fosil Yakıtların Kullanımı ( Kömür, Petrol, Doğalgaz…)

CH4 (METAN)

Doğalgaz Kullınımı

Atıklar

….

N2O (Diazot Monoksit)

Atıklar

Bataklık

Fosil Yakıt Yakma

….

 Karbon Ayakizi (KAI)

Karbon Ayak izi Tarihçesi

karbonayakizi.png

Karbon Ayak İzi Hesaplama

Karbon Ayakizi ; bireylerin yaşamsal faaliyetleri veya kurumların ürün ve hizmet sunumlarında ya doğrudan ya da dolaylı şekilde neden olduğu örneğin fosil yakıt kullanımı gibi veya ulaşım,tedarik zinciri veya üretim faaliyetleri sonucu oluşan veya açığa çıkan tüm sera gazı emisyonlarının CO2 eş değerine indirgenmesinden dolayı karbon ayak izi olarak adlandırılır.

 

Kapsam 1: Doğrudan Emisyonlar

 Bu kapsam dahilinde Karbon Ayakizi hesaplaması yapılacak bir firmaya gidildiğinde bakılacak ilk kapsam dahilinde şunlara bakılır;

Firmaya ait araçlar, üretim tesisleri, içerde kullanılan ısıtma veya soğutmada kullandıkları sistemler, firmanın üretimde kullandığı ekipmanlar vb….

Kapsam 2: Dolaylı Emisyonlar

Ekolojik ayak izi hesaplaması yapılacak olan firmanın üretim/hizmet için tükettiği elektrik. Isıtma veya soğutma sistemleri için kullanılan dolaylı yoldan enerji kaynaklarından kaynaklanan emisyon.

Kapsam 3: Tedarik Zinciri Emisyonları

Karbon ayak izi hesaplaması yapılacak firmanın satın alığı maddeden başlayarak sırayla karbon ayakizi yapılacak firmaya ait sabit varlıklar ulaşım dağıtım, atıklar, iş seyahatleri ve kiralanan varlıklar örneğin araç veya bina…

Ayrıca üretim veya hizmet sonrası sağlanan ulaştırma satıldıktan sonraki süreçleri de kapsamaktadır.

Sera Gazı Emisyon Hesaplama

Emisyon Miktarı = Faaliyet Verisi × Emisyon Faktörü

14064:2018 Sera Gazı Emisyonlarının Uzaklaştırmalarının Ölçülmesi ve Raporlanması

14064 Serisi Nedir

14064-1 : Sera gazı emisyonu salımlarının ve uzaklaştırmalarının kuruluş seviyesinde hesaplanması ile ilgilidir.

14064-2 : Sera gazı emisyon salım azaltım ve iyileştirmelerinin hesaplanması ile ilgilidir.

14064-3 : Sera gazı emisyon beyanlarının doğrulanması ile ilgilidir. 3. Bir bağımsız kuruluş tarafından sera gazı emisyonu doğrulanmalıdır.

 

14064-1

Bu standart, sera gazı emisyonlarının ve uzaklaştırmalarının hesaplanmasına ve raporlanmasına dair kuruluş seviyesinde ilkeleri ve gereklilikleri kapsar.

ISO 14064-1 standardı kapsamında hazırlanmış olan sera gazı emisyon envanteri planlama, yönetim ve raporlama metodolojisi ile belirli bir döneme ilişkin verileri, ISO 14064-3 standardında belirtilen kriterlere göre doğrular.

Sınırlarda karbon düzenlemesi ve Karbon ayakizi

Sera gazı emisyonu azaltma ve atıkların düzenlenmesi için geri dönüşüm hedeflerinin Avrupa sanayisinde ciddi bir maliyet olacağı ve bunun sanayideki ürünlere yansıması üzerine  Avrupa sanayicilerinin rekabetçiliğinin korunabilmesi ile üretimin, sera gazı emisyon azaltma hedefi Avrupa’dan az olan ülkelere kaymasının  yani kısaca karbon kaçaklığının da önlenmesi için Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması hayata geçirilmiştir.

 

TSİ Belgelendirme olarak karbon ayak izi ölçümlerinde doğru ve şeffaf hesaplama yöntemleri ile birlikte emisyon miktarını azaltmanıza yönelik projelerde destek oluyoruz.

Sizlerle birlikte çalışmaktan mutluluk duyarız.

 

Bu Sayfamızda bahsettiğimiz değindiğimiz konular

#Karbonayakizi nedir #karbon ayak izi azaltma #karnoayakizi # karbon ayak izi hesaplama yöntemleri # ekolojik ayak izi hesaplama #karbon ayak izi azaltma#karbon ayak izimiz #sera gazı emisyonu #dolaylı sera gazı #doğrudan sera gazı emisyonu #sera etkisi yapan gazlar #sera gazi #karbonayakizi

bottom of page