top of page
Gaz Brülör-Ocak

Gaz Yakan Cihazlar CE Belgesi

Gaz Yakan Cihazlar Yönetmeliği 2016/426/AB (GAR) AB Üyesi Ülkelerde gaz yakan cihazlar için uygulanan yasal çerçeveden meydana gelmektedir. Gaz yakan cihazların ve donanımların, AB pazarında emniyetli ve güvenilir şekilde dolaşmasını ve gaz yakan cihazlar CE Belgesi ile ürünlerin güvenli bir şekilde piyasaya sunulmasını amaçlamaktadır

Söz konusu cihazların kapsamı; pişirme, ısıtma, sıcak su üretimi, soğutma, aydınlatma ve yıkama için kullanılan gazlı yakıtları yakan cihazlarla sınırlıdır.

Gaz Yakan Cihazlar Yönetmeliği, gaz yakan cihazların (ev tipi ocak, tüp ocaklar, sanayi tipi ocak v.b.) ve donanımların normal olarak kullanım durumlarına göre insanların ve evcil hayvanların ile eşyaların güvenliklerini tehlikeye atmayacak şekilde piyasaya arz edilmesini ya da hizmete alınmasını sağlamaktadır.”

Cihazlara dahil edilmesi veya teçhizat oluşturmak üzere monte edilmesi amaçlanan düzenleme, kontrol ve güvenlik cihazları ve bunların alt tertibatları da gaz yakan cihazlar yönetmeliği kapsamındadır.

Endüstriyel tesislerde gerçekleştirilen işlemlerde, uçak ve demiryollarında ve ayrıca laboratuvarlarda geçici kullanım için araştırma amaçlı özel olarak tasarlanmış cihazlar gaz yakan cihazlar yönetmeliğinin dışındadır.

GAR, 31 Mart 2016 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanmış ve geçiş süreci 21 Nisan 2018 tarihi itibarı ile AB ülkelerinde zorunlu hüküm haline gelmiştir.

GAR, AB pazarında piyasaya sürülecek bir cihaz ya da donanımda olması gereken temel gereklilikleri içermektedir. Bu gerekliliklerin nasıl yerine getirileceğini belirtmemektedir, dolayısıyla uygulanacak teknik çözümler konusunda üreticilere esneklik tanımaktadır

Pazara erişimi kolaylaştırmak amacıyla, AB Resmi Gazetesinde referans numaraları yayınlanmış olan Uyumlulaştırılmış Standartlar yönetmeliğin temel gerekliliklerine uygunluk konusunda bilgi vermektedir. Uyumlulaştırmış standartların uygulanması gönüllülük ilkesine dayalıdır.

Gaz yakan cihazlar yönetmeliğ gazı 1 bar basınç altında 15 santigrat Derecede gaz fazında olan bir yakıt olarak tanımlamaktadır, bu nedenle doğal gaz ve LPG kullanan cihazlar diğerlerinden ayrılmıştır. İkinci el ürünler satıldığında, bunların sadece yönetmeliğin temel gerekliliklerine uyması gerekmektedir. Yeni ürünlerin üreticilerinin tip testi ile kontrol edilen koruma koşullarını yerine getirmesi, bir teknik dosya oluşturması, ürünü CE işaretlemesi gerekmektedir.

GAR İle Gelen Yenilikler

-  Üreticiler, teknik dosyalarını hazırlarken ürün ile ilgili yeni yönetmeliğin temel gerekleri gereği ürünün Risk Analizini yapmak zorundadır.

-  Eski yönetmelikte yer alan MODÜL B süresiz olarak sahip olunabilirken artık yeni yönetmelikte    MODÜL B – Tip incelemesi sertifikasının geçerliliği 10 yıl ile sınırlandırılmıştır.

-  Yeni GAR Yönetmeliği’nde AT Tipe Uygunluk Beyanı MODÜL C2 adını almıştır.

-  Yeni GAR Yönetmeliği’nde donanımlara da “CE” işareti iliştirilme zorunlu hale gelmiştir.

-  Yeni GAR Yönetmeliği’nde 105C maksimum çalışma sıcaklığı limiti kaldırılmıştır.

-  Üreticiler haricinde distribütör ve perakendecilere de “CE” işareti ile ilgili sorumluluklar yüklenmiştir.

-  Bacalı-bacasız tüm cihazlar için CO – Karbonmonoksit limitleri zorunlu hale gelmiştir.

-  Yeni GAR Yönetmeliği ile uygulanabilir cihazlar için Alev Denetleme Tertibatı zorunlu hale gelmiştir.

-  Elektriksel komponent ve besleme içeren gazlı cihazlar için LVD ve EMC uygunluk raporlarının üretici tarafından hazır bulundurulması zorunludur.

- Gaz Yakan Cihazlar Yönetmeliği 2016/426/AB, elektriksel komponent (malzeme) içeren ve manyetik alan yaratabilecek malzeme içeren ürünler için LVD ve EMC Yönetmeliklerine göre uygunluk rapor ve sertifikalarını şart koşmaktadır.

Gaz yakan cihazlar CE Belgesi ile ilgili farklı uygunluk değerlendirme modülleri mevcuttur. Üreticiler, bu modüllerden uygun olanı seçerek belgelendirme sürecini başlatmalıdır. Modüller aşadıdaki gibidir;

Modül B: AB Tip İncelemesi - Üretim Tipi

Modül C2: Üretimin Dahili Kontrolü ve Ürünün Rastgele Aralıklarla Denetimli Muayesine Dayalı Tie Uygunluk

Modül D: Üretim Sürecinin Kalite Güvencesine Dayalı Tipe Uygunluk

Modül E: Ürün Kalite Güvencesine Dayalı Tipe Uygunluk

Modül F: Ürün Doğrulamayı Esas Alan Tipe Uygunluk

Modül G: Birim Doğrulamasını Esas Alan Uygunluk

 

Gaz yakan cihazlar için CE belgelendirme faaliyeti gerçekleştirmek isteyen üreticiler, belgelendirmenin yapılacağı uygunluk değerlendirme prosedürünün gerekliliklerini yerine getirmek zorundadır. Buna göre;

Gaz yakan cihazlar yönetmeliğin referans olarak belirttiği standartlara göre test, analiz, kontrol ve / veya deneyler yapılmalı

Teknik dosya hazırlanmalı

(Dosya içerisine ürün ve üretici bilgileri, risk analizi ve yapılan test ve incelemelerin sonuçları, tasarım ve üretimde yapılan hesaplamalar, kalite sistem dokümanları, ürün kullanım kılavuzu (varsa montaj ve bakım kılavuzu), AB uygunluk beyanı vb gibi dokümanlar konulmalı ve hazırlanan teknik dosya 10 yıl süreyle muhafaza edilmelidir.)

Belgelendirme kuruluşuna başvuruda bulunulmalı

 (Belgelendirme kuruluşu, ürünün teknik tasarımını inceleyerek yönetmeliğe uygun şekilde tasarlanıp üretildiğini ve yönetmelik gereksinimlerini karşıladığını doğrulamaktadır.)

Seçilen modül kapsamında üretimin hattının yerinde denetimi gerekli ise onaylanmış kuruluşların atadığı bağımsız denetçiler, fabrika ziyareti gerçekleştirerek üretime ve varsa testlere yerinde şahitlik etmektedir.

Tüm adımları başarıyla tamamlayan üreticilere gaz yakan cihazlar CE Belgesi verilmektedir.

 

Yönetmelikte genel kullanıma yönelik tasarlanan cihazlar yer almaktadır. Bu cihazlar ve donanımlar dışında bazı ürünler özel olarak üretilmiştir. Bu nedenle kapsam dahiline alınmaz. Kapsam dahilinde olmayan ve Gaz Yakan Cihazlar Yönetmeliği’ne göre CE Belgesi alamayacak olan cihazazlar şu şekildedir;

Hava taşıtları ve demiryolu gibi alanlarda kullanım için üretilen cihazlar

Herhangi bir ihtiyacı gidermeye yönelik kullanılan cihazlar “özel üretim cihazlar” olarak kabul edilir.

Laboratuvar ortamlarında geçici kullanıma yönelik araştırma amaçlı cihazlar

Endüstriyel tesislerde yer alan ve endüstriyel işlemler için kullanılan cihazlar.

 

Gaz Yakan Cihazlar CE Belgesi Faydaları

CE Belgesi, üreticilere Avrupa pazarına ürün sunma fırsatı vermektedir.

Bu belge, ürünlerin güvenliğini doğruladığı için yüksek müşteri memnuniyeti de sağlanabilmekte ve ürün şikayetlerini en aza indirilebilmektedir.

Gaz yakan cihazlar CE Belgesi alan firmalar, ülkemizdeki konuyla ilgili yasal düzenlemer doğrultusunda piyasaya arz koşullarını da yerine getirmiş olmaktadır.

Belge sahibi işletmelere kamu ve özel sektör ihalelerinde de ayrıcalık tanınabilmektedir. Ayrıca, diğer CE belgelerinde olduğu gibi gaz yakan cihazlar CE Belgesi alan kuruluşlar, kendi sektöründe rekabet avantajı da elde edebilmektedir.

Üretici firmanın ürünlerini GAZMER sistemine kayıt yaptırmak için CE Belgesi şartı aranmaktadır. GAZMER, Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği GAZBİR’ in teknik merkezidir.

Doğal gaz dağıtım sektöründe hizmet veren kuruluş; doğal gaz iç tesisatlarında kullanılan tüm yakıcı cihaz ve tesisat malzemelerinin (Doğal gazlı çalışan endüstriyel mutfak, döner ocakları, çay kazanları, çerez, kahve kavurma makinaları vb..)güncel sertifika ve vize durumlarının takibini de yapmaktadır.

GAZMER Sertifika Takip Sisteminde bulunan tüm ürünler; Türkiye genelindeki gaz dağıtım şirketlerince onaylı ürün olarak kabul edilmektedir.

Yönetmelik kapsamındaki cihaz örnekleri:

Gaz Yakıtlı Ev Tipi Cihazlar

Ocaklar, Fırınlar, Yoğuşmalı Kombiler

Gaz Yakıtlı Profesyonel Mutfak Ekipmanları

Kuzine, Yer Ocağı, Benmari, Konveksiyonel fırınlar, Pasta-börek fırınları, Kaynatma tencereleri

Devrilir tavalar, Döner ocakları, Yoğuşmalı Gaz Yakıtlı Sıcak Su Kazanları, Şofbenler

Fan üflemeli gaz brülörleri, Gazla çalışan hava ısıtıcıları

Müstakil, gazla çalışan ısıtıcılar, Dedantörler, Emniyet ventilli Gaz Muslukları ve vanaları

Gaz yakan cihazlar ce belgesi hakkında tüm sorularınız için TSİ Belgelendirme teknik uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz

Gaz Yakan Cihazlar Yönetmeliği (2016/426/AB)

bottom of page