top of page
enerji etüdü nedir.jpg

ENERJİ ETÜDÜ NEDİR ?

 

Bir enerji sisteminin enerjinin mümkün olan en verimli şekilde kullanımının incelenmesi işlemi enerji etüdü olarak tanımlanmaktadır.

Enerji etüdü bir işletmenin üretim kalitesi ve konforundan ödün vermeden aynı kalitede aynı işi daha az enerji tüketimi ile yapılabileceğini teminen yapılan ölçümler, hesaplamalar ve tüm bunların raporlamasının yapılmasıyla oluşur.

Ayrıca 5627 sayılı Enerji Kaynaklarının Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik’e göre enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik imkanların ortaya çıkarılması için yapılan ve bilgi toplama, ölçüm, değerlendirme ve raporlama aşamalarından oluşan, enerji tasarruf potansiyellerini ve bunların geri kazanılmasına yönelik önlemleri ölçüm ve hesaplamaları ile birlikte usul ve esaslara uygun şekilde yapılan çalışmalardır. Bu sistematik çalışmalar mevcut enerji harcama durumu belirlenebilmekte yenilenebilir kaynaklara dayalı enerji üretim potansiyelinin belirlenmesini ve enerji maliyetlerinin işletmeler üzerindeki yükünün azaltılmasını amaçlıyor ve yenilenebilir kaynaklara dayalı enerji üretim potansiyelinin belirlenmesi ile enerji maliyetlerinin işletmeler üzerindeki yükünün azaltılmasını amaçlıyor. Kısaca firma verimlilik ile tasarruf tedbirleri geliştirip uygulayabilir vaziyete bulunabilir. Bu nedenle enerji için harcanan bütçenin sürekli olarak artmasını engellemek için enerji etüdüne büyük önem verilmektedir.

Enerji Verimliliği Yönetmeliği;

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’na bağlı olarak hazırlanmış olan ve yakın zamanda değişikliğe uğrayan Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik ise;

‘’Yıllık toplam enerji tüketimi 1000 TEP ve üzeri olan endüstriyel işletmelerde her dört yılda bir, toplam inşaat alanı en az yirmi bin metrekare veya yıllık toplam enerji tüketimi iki yüz elli TEP ve üzeri olan kamu kesimi binalarında her dört yılda bir enerji etüdü yapılmasını zorunlu kılıyor’’

 

ETÜT YÜKÜMLÜLÜĞÜ OLANLAR

 

  • Yıllık enerji tüketimi 250 TEP ve üzeri veya toplam inşaat alanı en az 10.000 m2 olan kamu binaları için etüt yükümlülüğü bulunmaktadır.

  • İnşaat alanı yirmi bin metrekarenin üzerinde olanlar veya yıllık toplam enerji tüketimi 500 TEP’ in üzerinde olan ticari binalar ve hizmet binalarının yönetimi için etüt yükümlülüğü bulunmaktadır.

  • Yıllık Toplam enerji tüketimi bin TEP ve üzeri olan endüstriyel işletmeler ve şirketler için etüt yükümlülüğü bulunmaktadır.

ENERJİ ETÜDÜ NEDİR 

Enerji Etüdü Kapsamı

Ön Enerji etüdü ve detaylı enerji etüdü olarak iki şekilde yapılmaktadır.

Ön enerji etüdü ile işletmedeki enerji tüketimi yüksek olan cihazlar listelenir, geçmişe dair faturalara gözde geçirilir ve detaylı enerji etüdü için yol haritası ve planlaması yapılır. Ön etütlerde enerji verimliliği artırılması muhtemel potansiyel yerler ve prosesler belirlenir ve işletmenin enerji tüketim noktaları gözden geçirilir. Elde edilen bulgular ve tespitler ilgili yönetimle paylaşılarak detaylı enerji etüdü aşamasına geçilir.

 

Detaylı Enerji Etüdü;

 

Detaylı enerji etüdünün ilk adımı işletmedeki prosesler veya ekipmanlar üzerinde enerji ölçüm cihazları ile ölçümler yapmaktır. Bu ölçümler soğutma sistemleri, ısıtma sistemleri, fanlar, elektrik motorları gibi proses ekipmanları üzerinde yapılır. Yapılan ölçümler neticesinde elde edilen sonuçlar ile ekipmanın enerji verimliliği üzerinde hesaplamalar yapılır ve verimlilik artırıcı projeler hazırlanır.

 

Enerji Etüdünün Faydaları Nelerdir ?

Enerji tüketiminde yaşanacak tasarruf, beraberinde sera gazı salınımını da azaltır

Enerji etütleri ile endüstri kuruluşları, üretim süreçleri sekteye uğramadan ve üretilen ürünlerin kalitesinde bir düşüş yaşamadan tasarruf edebilir.

İşletmeler kârlılıklarını artırabildikleri gibi sürdürülebilir bir hale de gelirler

Enerji tüketimi yüksek olan tesislerde verimlilik artışı, beraberinde enerjiden çok büyük tasarruf yakalanmasını sağlar. Böylece tasarruf oranı çok daha büyük olur.

Enerji hatlarındaki kayıp ve kaçakları belirleyerek bunları engellemek, enerji maliyetlerini azaltmak, atık miktarını minimum düzeye indirmek, üretimde ya da enerjinin kullanıldığı diğer işlemlerde potansiyeli arttırmak.

 

Enerji Etüdünü Kimler Yapar ?

Enerji etüdü sanayi enerji etüt proje sertifikası veya bina enerji etüt proje sertifikası sahibi mühendisler tarafından hazırlanır.

 

•             Enerji etüdü yapabilmek için ilk olarak mevcut durumun tespit edilmesi gereklidir. Bunun için de etüt yapılacak tesisin detaylı olarak ele alınmasına dikkat edilmelidir.

•             Enerji etüdünden önce hedeflerin de belirlenmesi gereklidir. Yapılacak etüt ile ulaşılmak istenilen hedeflerin belirlenmiş olması, sonuç odaklı bir etüt yapılabilmesi açısından önem taşımaktadır.

•             Enerji etüdü çalışmasına katılacak bireylerin bu konuda deneyimli ve işlerinde yetkin kişiler olması da gözden kaçırılmaması gereken noktalar arasındadır. Verilerin doğru toplanabilmesi ve toplanan verilerin amaç doğrultusunda analiz edilebilmesi ancak yetkin kişilerin varlığıyla mümkündür.

Verilerin eksiksiz ve şeffaf olarak toplanması enerji etüdü için son aşamayı oluşturmaktadır. Toplanan verilerden rasyonel bir sonuca ulaşabilmek, verilerin eksiksiz toplanmasıyla mümkündür

bottom of page